2010. március 2., kedd

Kandai indián törzs:Otavák



Otavák
Bandera Ottawa nation.png
Teljes lélekszám
15 000
Régiók
USA (Oklahoma, Michigan)
Kanada (Ontario)
Nyelvek
angol, otava
Vallások
kereszténység, egyéb
Rokon népcsoportok
odzsibuák, potavatamik és más algonkin népek


Az otavák (angolul: Ottawa, más változatok: Odawa, Odaawaa) egy észak-amerikai, (az északkeleti indiánok közé tartozó) népcsoport, a név jelentése: kereskedők. Rokonságban állnak, de nem azonosak az odzsibuákkal. Történelmileg a Huron-tó északi partján telepedtek le. Körülbelül tizenötezer otava él napjainkban Michigan államban, Ontarióban és Oklahomában. Az otava nyelv az odzsibua nyelv egy elkülönült nyelvjárásának tekinthető, melyet a szinkópák gyakori használata jellemez. Az otava nyelv – az odzsibua nyelvhez hasonlóan – az algonkin nyelvcsaládba tartozik.

Az odzsibuákhoz hasonlóan, az otavák általában a Nishnaabe szóval hivatkoznak önmagukra, melynek jelentése eredeti nép.

Az otavák és az odzsibuák hosszú időn át a Három Tűz Tanácsának nevezett szövetséghez tartoztak, melynek az irokézek és a sziúk voltak az ellenségei. Az otavák a franciákkal is szövetkeztek az angolok ellen, melynek legnagyobb horderejű vállalkozása a Pontiac otava főnök vezette indiánfelkelés volt 1763-ban. Egy évtizeddel később Egushawa főnök vezette az otavákat a britek szövetségeseként az Amerikai Függetlenségi Háborúban. Az 1790-es évekbenamerikaiak ellen az Északnyugati indián háborúban.

A nép neve angol átiratában az Ontariobeli Ottawa település és az Ottawa folyó névadója lett, habár az otavák szorosan vett szállásterülete (kereskedelmi kapcsolataikat leszámítva) az európai gyarmatosítók megérkezésének idején jóval a róluk elnevezett várostól és folyótól nyugatra húzódott.

Otava közösségek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése